SuperUsers billede

Andre programmeringssprog

Skal du i gang med Julia, Kotlin, Go, Rust, Swift, eller Dart og Flutter? Hos SuperUsers får vi dig godt i gang med nye sprog. 

Andre programmeringssprog forløb

Andre programmeringssprog Kurser

  • SU-276 Rust Programmering (3 dage)
    • At give deltagere viden og færdigheder til at kunne forstå ideerne bag programmeringssproget Rust, samt til at kunne designe og udvikle moderne og sikre programmer i Rust.
  • SU-209 Swift Programmering (5 dage)
    • Kurset giver viden og færdigheder til at designe og implementere Swift-programmer samt til at kunne bruge de nye interaktive debug- og Playground-værktøjer.
  • SU-235 Julia Programmering Grundkursus (3 dage)
    • På kurset lærer du at programmere i Julia, for effektivt at lave dataanalyse, statistiske beregninger og grafik.
  • SU-273 Go Programmering (3 dage)
    • At give deltagere viden og færdigheder til at kunne forstå ideerne bag programmeringssproget Go, samt til at kunne designe og udvikle moderne og memory-sikre programmer i Go.
  • SU-290 Kotlin Programmering Grundlæggende (3 dage)
    • På kurset lærer du at designe og implementere Kotlin-programmer med grafiske brugergrænseflader, tråde, databaser, netværk m.m. Derudover har kurset også fokus på polymorfi, og du lærer at programmere, hvor kodesikkerhed optimeres og misbrug af memory forhindres.
  • SU-295 Dart og Flutter Grundkursus (3 dage)
    • Lær at udvikle applikationer til Flutter med Googles nye programmeringssprog, Dart. På kurset er der en kombination af hands-on og teori.

Er du i tvivl?

Det ligger os meget på sinde, at du finder det kursus, der skaber mest værdi for dig og din arbejdsplads. Brug 2 minutter på at ringe eller skrive til vores rådgivere, der sidder klar med teknisk sparring.

SuperUsers

Vi får dig godt i gang med et nyt sprog!

På SuperUsers grundkurser i Julia, Kotlin, Go, Rust, Swift, samt Dart og Flutter giver vi dig de centrale begreber og hands-on ekspertise, så du kommer godt i gang med udvikling i sprogene.

Rust

Rust bliver mere og mere udbredt hvor sikkerheden er vigtig. Rust ses erstatte C og anvendes, når programmer skal køre korrekt over lang tid. Rust er til udviklingsprojekter, hvor sikkerhed og troværdighed er vigtige egenskaber. I Rust er du tvunget til at gøre tingene rigtigt fra starten.

Godt til systemkritiske applikationer:
En af Rust's mest markante egenskaber, er dets fokus på sikkerhed. Sproget er bygget med en række mekanismer, der forhindrer fejl som null pointer undtagelser og buffer-overruns, hvilket er almindelige kilder til sårbarheder i software. Dette gør Rust til et godt valg for udvikling af systemkritiske applikationer, som kræver pålidelighed og sikkerhed.

Effektiv ressourceanvendelse:
Rust bruges også i udviklingen af højtydende software som operativsystemer, webservere og spil. Det er kendt for sin evne til at udnytte maskinens ressourcer effektivt og samtidig levere pålidelig ydeevne. Operativ-systemer som Linux har allerede påbegyndt arbejdet med at for skrevet både kerne-kode og hjælpeværktøjer om til at benytte Rust.

Julia

Julia er et high-level, high-performance, dynamisk programmeringssprog som særligt ses anvendt inden for data science. Flere udviklingsværktøjer understøtter kodning i Julia, f.eks. Microsofts Visual Studio Code.

Bredt understøttet:
Flere udviklingsværktøjer understøtter kodning i Julia, f.eks. Microsofts Visual Studio Code, med udvidelser til rådighed, der tilføjer Julia support til IDE'er, f.eks. Understøttelse af fejlfinding og lintning, debugger og Rebugger.jl-pakken og meget mere.

Historien om Julia:
Arbejdet med Julia blev startet i 2009 af Jeff Bezanson, Stefan Karpinski, Viral B. Shah og Alan Edelman, der satte sig for at skabe et gratis sprog, der var både højt og hurtigt. I et interview med InfoWorld i april 2012 sagde Karpinski om navnet 'Julia': 'Der er virkelig ingen god grund. Det virkede bare som et smukt navn.' Bezanson sagde, at han valgte navnet efter anbefaling fra en ven, og skrev år senere: Måske står julia for “Jeffs unusual lisp is automated”?

Kotlin

Kotlin er et statisk typet programmeringssprog, som kører på Java virtual machine. Kotlin kan også kompileres til JavaScript kildekode eller bruge LLVM compiler infrastruktur.

Støtte fra Google
Kotlin møder også opbakning fra Google, som har gjort det muligt at bruge sproget til at udvikle apps til Android.

Efterfølger til Java?
Selvom syntaksen ikke er kompatibel med Java, er Kotlin designet til at fungere med Java-kode og er afhængig af Java-kode fra det eksisterende Java Class Library, såsom Java collections framework (JCF). 

På mange måder bygger Kotlin videre på programmerings-sproget Java. Java blev udgivet tilbage i 1995, hvilket efterhånden gør det til et ældre programmeringssprog. Siden er Java blevet udvidet med meget funktionalitet og performance forbedringer siden, men er begrænset af kompabilitets-begrænsninger.

Kotlin har strammet op på det syntaktiske udtryk man finder i Java, men gør koden enklere - samme stykke kode fylder sædvanligvis kun halvdelen af den tilsvarende java-kode.
Sammenlignet med Java er memory også blevet mere optimeret, så der ikke sikkerhedshuller og memory leaks.

Sproget kan derfor anses for en langt sikrere og mere avanceret udgave af Java-sproget, og kan med fordel på sigt afløse Java som den primære udviklingsplatform. Kotlin kører allerede i udviklingsmiljøer som IntelliJ samt i Android Studio, hvor det er blevet officielt programmeringssprog til app-udvikling.

Swift

Swift er et general purpose objektorienteret programmeringssprog, udviklet af amerikaneren Chris Lattner i 2014. Swift er efterfølgeren til Objective C og er på mange måder et mere moderne sprog inspireret af bl.a. Java og C#.

Efterfølger til Objective C:
Swift er efterfølgeren til Objective C, hvor Apple har lyttet til Objective C programmørernes ønsker igennem årene, og sprogets syntaks er således blevet mere lig Java og C#.

Derudover er der fokuseret på et udelukke mange af de fejl, som man tidligere så i Objective C, fx i relation til den dynamiske lagerallokering (heapen), hvor det bagvedliggende pointer-begreb ofte gjorde det svært at fejlfinde.

Mange flere typer af fejl kan nu findes allerede på compileringstidspunkt, frem for på runtimetidspunkt; det er en stor hjælp. 

Playground:
Imens man udvikler programmet i Xcode afvikles programmet løbende i baggrunden, således at man ud for hver linje kan se værdien af variable og andre tilstande i programmet.

Det er en genial ide, således at man i princippet hele tiden har programmet kørende, og dermed ikke som i traditionel udvikling hele tiden switcher mellem programmering og debug. De to processer begynder nu at smelte sammen. Apple kalder denne nye samlede oplevelse Playground.

Go

Go (ofte kaldet Golang) er et programmeringssprog udviklet af Google. Bag udviklingen af sproget står bl.a.: Robert Griesemer, Rob Pike og Ken Thompson.

Go er et kompileret sprog, som forsøger at kombinere fordelene fra dynamiske som Python, men med ydelse og sikkerheden ved andre kompilerede sprog som C og C++.