Link til SuperUsers hjemmeside. Link til kursusinformation - herunder beskrivelser, instruktører, datoer, priser, certificering, forløb, praktiske oplysninger og kørselsvejledning. Link til oplysninger om certificering - generelt og specifikt. Link til konsulent- og udviklingsydelser - generelt og specifikt. Link til artikler Link til hvem, hvad, hvor ... om SuperUsers. Link til kontaktinformation og formular til bestilling af materialer. Link til tilmeldingsformularer samt kursusdatoer og -priser. Link til søgning i SuperUsers' website.

DASK: Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator
Officielt indviet den 13. februar 1958
50 års fødselsdag den 13. februar 2008
TILLYKKE FRA SUPERUSERS

Om DASK

 

DASK kan ses på
Teknisk Museum
i Helsingør

 

 

DASK blev fejret hos SuperUsers

DASK er Danmarks første dansk-byggede computer. Den blev officielt indviet den 13. februar 1958 på det daværende Regnecentralen (ledet af dir. Niels Ivar Bech).

DASK blev bygget for Marshall-midler, i alt 900.000 kr (over 10 mio. kr. i 2008-priser). Den var den eneste computer i Danmark, der blev bygget med radiorør. Allerede da DASK stod færdig, var de første computere med transistorer begyndt at komme frem. DASK blev bygget i en villa i Valby, hvor den fyldte et par stuer. Derudover var det meste af kælderen fyldt med dens køleanlæg. De ca. 2.500 radiorør i maskinen udviklede en enorm varme, og DASK var derfor vandkølet. I alt vejede maskinen 3,5 ton. 

Hos SuperUsers ved Hillerød (foto) og nord for Århus fejrede vi fødselsdagen og fødselaren. Derfor måtte flaget op. Vejret var lidt gråt, men humøret var (lige som flaget) helt i top hos alle tilstedeværende.
En notits var lagt ud på alle tallerkener ved morgenbordet, hvor det bl.a. blev kundgjort, at der blev serveret DASK-lagkage til eftermiddagskaffen.
Uden mad og drikke ...

Vores gæve køkkenpiger på Karlebogaard og Kampehøjgaard havde fremtryllet den lækreste lagkage i mands minde -- fint dekoreret med knapper og radiorør. Et kærkomment afbræk for vore kursister efter en lang dags koncentreret indlæring.

UNIX/Linux-mester Kresten var behjælpelig med partitioneringen på Karlebogaard. Flere kursister blev forkælede med extendede partitioner, men der var rigeligt nok til alle.

Især marcipanen i boot-partitionen og frugterne omkring netværkslaget var meget populære, og ingen fik radiorørene galt i halsen.

Så blev der ro! Flere kursister forsvandt med deres kaffe og kage ned i rokokosalen eller ud i vinterhaven under de eksotiske palmer, mens flertallet blev i herreværelset (foto) tæt på lagkagefadet.
Da alle var mætte, fortrak kursister og instruktører tilbage til undervisningslokalerne, og de sørgelige rester kunne blive båret ud.

Det var en dejlig fødselsDASKage.

Frederiksborg Amts Avis:
Onsdag d. 13. februar, 2008. 
1. sektion side 7:

Frederiksborg Amts Avis bragte en stor og flot artikel om DASK, skrevet af Simon Dinsen Hansen. Frederiksborg Amts Avis har velvilligt stillet en PDF af side 7 til rådighed (klik på billedet).

Alt om DATA
Torsdag d. 14. februar, 2008:

Fødselsdagsfesten hos SuperUsers gav genlyd i branchen, og Alt Om DATA bragte ikke kun en artikel om DASK men også fotos af DASK-lagkagen og selve kage-partitioneringen. Vi må stå sammen og værne om vores historie:-)
Ubekræftede rygter beretter om utilfredse medarbejdere og strejketrusler i flere af Danmarks største IT-virksomheder, fordi de ansatte dér ikke fik DASK-lagkage på fødselsdagen.

Mere information:
Teknisk Museum (se under særudstillinger)
4 artikler af H. B. Hansen
Dansk Datamuseum ¦ Fint fødselsdagsarrangement ¦ Det Virtuelle Datamuseum
Bogen om Niels Ivar Bech, Regnecentralen, Dask ...
WikiPedia

En del af DASK Radiorør Tromlelager Ferritkernelager
DASK-indre-1 DASK-indre-2 DASK-indre-3 DASK-indre-4
Kontrolpanel Kontrolpanel Kontrolpanel Kontrolpanel
Strimmellæser Hulstrimler Flexowriter Niels Ivar Bech
 
© SuperUsers a/s
SJÆLLAND: Karlebogaard * Karlebovej 91 * DK-3400 Hillerød * Telefax  (+45) 48280705
JYLLAND:
Kampehøjgaard * Krajbjergvej 3 * DK-8541 Skødstrup* Telefax  (+45) 87490705
Telefon (+45) 48280706  *  Email super@superusers.dk  *  URL www.superusers.dk
---
Fejl/Kommentarer vedr. dette website bedes rapporteret til: webmaster@superusers.dk